Uiteindelijk: het PIETERPAD

Op 2 april 2019 staan we aan de start van het Pieterpad, de lange-afstands-wandeltocht van Pieterburen (in Groningen) naar de St. Pietersberg (in Maastricht). Met recht een lange afstand: het is een route van 499 km. 

Uiteindelijk, het PIETERPAD: wat al jaren op ons verlanglijstje staat, wordt dan nu toch werkelijkheid.
Vorig jaar september, na een Höga Kusten Hike met een aantal gekneusde ribben als gevolg, en een Fjällräven Classic waarin ik tegen de grenzen van mijn kunnen opliep, was ik niet van plan om ooit nog eens een dergelijke tocht te ondernemen. 

Maar blijkbaar zit het lopen een beetje in ons bloed. En dus opperden wij toen het idee om nog eens naar dat Pieterpad te kijken. En we besloten om het dan ook maar gelijk komend jaar te gaan doen, en wel in de maanden april en mei.

Langzaamaan begonnen we met de training: elke week een tweetal tochten van 10 km. vonden we genoeg. Want we wisten ook, dat we tijdens het lopen van de tocht zelf voldoende extra training zouden krijgen.

Dankzij het internet, en dan met name Stichting Pieterpad, Nivon, camping-sites, SVR, OV9292, NS en Arriva regelden wij vier campingplaatsen en alle vervoer naar finish en start van de wandel-etappes.

Wij willen zoveel mogelijk met de auto naar de finish van elke dag-etappe, om dan met de bus of trein naar de start te gaan, en vervolgens naar de auto te lopen. In sommige gevallen blijkt dat nogal wat tijd te kosten, waardoor we een enkele keer pas laat in de ochtend aan de tocht zullen kunnen beginnen.

En uiteindelijk is het dan zover!
We lopen van Pieterburen via Winsum, Groningen, Zuidlaren, Rolde, Schoonloo, Sleen, Coevorden, Hardenberg, Ommen, Hellendoorn, Holten en Laren naar Vorden. In totaal 245 km, in 13 wandeldagen, waar we (grotendeels samen) 60 uur over doen.

We zien het landschap veranderen.
Lopend over eindeloze landwegen in Noord-Groningen, in de regen langs het van Starkenborgh Kanaal, over smalle dijkpaadjes door het gras, door statige lanen, ploeterend door het mulle zand, klimmend naar de top van de Archemerberg, langs akkers en weilanden.
We zien hoe kale bomen en struiken uitgroeien tot bloesem en groen blad.
Van de één op de andere dag verschijnen velden vol met koolzaad, en de eerste klaprozen laten zich zien.
We ervaren de hectische drukte in steden als Groningen en Coevorden maar ook de onbeschrijflijke stilte in de bossen in Drente en Overijssel. 

We lopen niet alleen. Onderweg zien we tientallen andere wandelaars: het Pieterpad is een zeer geliefde en druk belopen route.

Wat campings betreft zijn we ook weer een ervaring rijker. Na een uitstekende (en rustige) camping in Rolde komen we op een boerencamping in Haarle. Met in een onverwarmde schuur één enkele douche (voor gasten van vijftien campingplaatsen) en twee toiletten, waarvoor we ons eigen toiletpapier moeten meenemen…. zo oubollig en ouderwets zijn we het niet meer gewend. Aan de ene kant van de camping loopt de N35, en die is drúk!. En aan de andere kant bewerkt een boer zijn land het liefst van half zes tot kwart over zeven ’s ochtends!!
Het is gelukkig maar voor twee weken.

Door het lopen verandert ons ritme: tijd wordt minder belangrijk; elk moment van rust wordt een bijzondere ervaring. Niet de finish van de etappe blijkt het doel te zijn, maar het lopen op zich brengt ons waar we ons thuis voelen. 

Het Pieterpad: sommige etappes zijn zwaar, maar de hele route is zó de moeite waard!

In Vorden zijn we op de helft.
Wat hebben we al genoten van wat we zagen en beleefden.
Nu kijken we uit naar wat er nog komt.

Want Maastricht is nog ver……

10 gedachten over “Uiteindelijk: het PIETERPAD”

  1. Lieve Sicco, jullie hebben het toch weer voor elkaar om deze wandeltocht samen te beleven. “Het wandelen zit ons blijkbaar in het bloed” lijkt me wel duidelijk 😊
    Heel veel plezier nog en natuurlijk, ook al ben ik te laat, nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
    Anja

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s