Van Åstorp naar Brösarp.

Vijfhonderd meter, slechts vijfhonderd meter. Ik doe er veertig minuten over, vanwege het stijgingspercentage van twintig procent. Mijn wandelpoles komen nu goed van pas. Na elke vijftig stappen moet ik op adem komen. Dan neem ik ook de tijd om even om me heen kijken. Want ondanks de zwaarte van deze derde etappe van Skåneleden, SL 3 Ås till Ås, is de hele tocht zo ongelooflijk prachtig……
In negen dagen loop ik in Skåne, in het zuiden van Zweden, van Åstorp naar Brösarp, een afstand van 160 km. Een tocht door een adembenemende, prachtige natuur. Afwisselend door dichte bossen, langs uitgestrekte weilanden, door ravijnen en over berghellingen, langs landwegen en over rotspaden….. En het is vaak zwaar; veel rotsblokken waar ik overheen of omheen moet, smalle paadjes met steile beklimmingen en even steile afdalingen, vlonders over modderpoelen en waar ze ontbreken door de modder. Maar dan, om even bij te kunnen komen, hele stukken over landwegen en sintelpaden. 
Vaak voel ik me volkomen alleen op de wereld. Slechts een enkele hardloper, een enkele belangstellende bewoner (“Wat bent U aan het doen en vooral: Waarom doet U dat…..”) en een paar hikers die me tegemoet komen zijn de enige mensen die ik zie. 
Met markeringen van oranje pijlen, ringen om de bomen en stippen op rotsblokken is het redelijk eenvoudig de route te volgen. Maar natuurlijk is het onvermijdelijk dat ik af en toe verkeerd loop. Meestal merk ik na zo’n 100 meter wel dat er geen markeringen meer zijn. Dezelfde afstand en route terug en de trail is gauw weer opgepikt. 

Eén keer echter gaat het mis: een markering gemist, even niet opgelet of afgeleid, en voor ik het in de gaten heb loop ik volkomen verloren. Dankzij mijn gps-apparaat vind ik een tourist-information-center, maar als ik daar aankom sta ik voor hetzelfde informatiebord als twee uur eerder: een extra rondje van zeven kilometer rondje gelopen, dus… Om niet nog meer om te lopen (op dit moment heb ik toch alweer meer dan 16 km afgelegd) laat ik Elly weten waar ik uithang en terwijl ik op haar wacht hoor ik in de verte het spottende geluid van een koekoek.

Vooral dankzij Elly is deze tocht een succes geworden. De etappes beginnen en eindigen op plekken waar je niet met openbaar vervoer kunt komen, zo afgelegen soms. Gelukkig brengt zij me elke dag naar de startplaats, en na mijn wandel-etappe van die dag haalt zij mij weer op. Een betere begeleiding had ik me niet kunnen wensen. Tussendoor heeft Elly zelf gelukkig ook nog voldoende de gelegenheid om haar eigen tijd in te vullen bij de caravan en aan het strand.
Het zit erop. Na deze fantastische hike gaan we terug naar Nederland. Via campings in Lübeck en Erlengrund strijken we volgende week neer in Baarn. Dan wacht voor ons beiden nog de Gooise Wandelvierdaagse. Voor Elly om ook lekker te kunnen lopen, voor mij om af te trainen.
Voorlopig zeggen we Zweden even vaarwel. Tot volgend jaar.

Nog even en de veerboot meert aan in Sassnitz.

3 gedachten over “Van Åstorp naar Brösarp.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s