IJSSELMEER WANDELTOCHT

Ambitieus als we zijn hebben we een strakke planning gemaakt voor het wandelen van het Zuiderzeepad. Zo strak, dat al gauw blijkt dat deze planning niet haalbaar zal zijn!
Het begint op Tweede Paasdag, als we van Enkhuizen naar Hoorn lopen. Na een nostalgisch weerzien met de Westerstraat, waar Elly ooit op kamers woonde, komen we via Bovenkarspel en Broekerhaven op de Zuiderdijk terecht. Daar moeten we elkaar vasthouden om niet weg te waaien, waarna we besluiten om niet de dijk te volgen maar via het fietspad naar Hoorn te lopen. Een goede beslissing, want het laatste stuk hebben we te maken met windkracht negen, tegen!! 
De volgende dag is de wind iets gaan liggen, maar als je dan langs het IJsselmeer loopt met de wind constant van opzij, regelmatig vergezeld van ijzige regen en af en toe zelfs hagel, is zelfs windkracht zeven iets teveel van het verkeerde. En toch is het een prachtige wandeling, met links vergezichten over het water en rechts het uitgestrekte poldergebied van Noord Holland. 

In de luwte van de bebouwde kom in Edam stappen we stevig door om op tijd de bus te halen, die natuurlijk van de andere kant van het dorp vertrekt.

Vanaf Edam is het de dag daarna de bedoeling om door te lopen tot Holysloot. We hebben echter de afgelopen dagen de weilanden gezien: veel water, erg drassig en dus niet zo prettig om doorheen te banjeren. En het laatste stuk voor Holysloot gaat alleen maar door weilanden. We besluiten om dat gedeelte over te slaan. En dus nemen we vanuit Katwoude de bus naar Amsterdam, waar de auto staat.

Met de extra rustdag hebben we twee dagen de tijd om te herstellen. Ook wel een beetje nodig, want eerlijk gezegd zijn de geplande afstanden iets te ruim genomen. We gingen uit van de ervaring die we hebben, maar de conditie moet wel weer eerst opgebouwd worden.

Op zaterdag beginnen we vol goede moed aan het tweede gedeelte: vanuit IJburg lopen we door Diemen, en over de grasdijk gaat het dan naar Muiden. Om het Muiderslot heen (we zijn daar niet zo lang geleden nog geweest, dus we kunnen het links laten liggen….) zien we in de verte Muiderberg al opdoemen. Het lopen is vandaag een stuk aangenamer dan de laatste drie dagen: weinig wind, een hogere temperatuur en een veel afwisselender uitzicht. 

Na Muiderberg is het niet ver meer naar Naarden. We maken er een extra omweg om het golfterrein heen: vanwege de aantallen golfspelers die we zien lijkt het ons niet verstandig tussen de rondvliegende golfballen door te lopen. 

Eenmaal op de wallen van de vestingstad zoeken we uit hoe we met het openbaar vervoer terug in IJburg kunnen komen. We mogen ons gelukkig prijzen met het OV in Nederland: vanuit vrijwel elke plaats is het mogelijk met de bus verder te gaan. En vanuit de bus kunnen we op het gemak zien waar we gelopen hebben….

De volgende dag starten we in Blaricum. Het eerste gedeelte van de tocht is een sightseeing door het dorp: de ene kapitale villa na de andere mogen we bewonderen; weliswaar zijn de meeste ervan verscholen achter dikke hagen en hekwerken, maar toch….. En bij vrijwel elk huis worden we enthousiast begeleid door het geblaf van honden! 

Richting Eemnes worden de uitzichten weer bepaald door het polderlandschap. Een vrij saaie tocht volgt. Lange, rechte asfaltwegen tussen uitgestrekte weilanden door. 

Omdat het zondag is moeten we via Eembrugge: de veerpont bij Eemdijk vaart vandaag niet. Daarvandaan is het nog een goede vijf kilometer naar Bunschoten. We weten dat de bus daar om het uur rijdt, dus zetten we als vanzelf dit laatste stuk een goede tijd neer. 

Het is ons inmiddels duidelijk geworden: het oorspronkelijke Zuiderzeepad gaat het niet worden. Bij dezen hebben we onze wandeltocht omgedoopt tot “IJsselmeer Wandeltocht”. Minstens zo mooi, hoewel we nu elke dag weer moeten bekijken waar de etappe van morgen ons heen zal brengen.
Woensdag zetten we de caravan in Wanneperveen, om van daar uit de route weer op te pikken. Deze week hebben we zo’n negentig kilometer afgelegd. De conditie begint terug te komen, het plezier in het wandelen was er al. 
We kijken uit naar de volgende etappes!

5 gedachten over “IJSSELMEER WANDELTOCHT”

 1. Knap,dat jullie niet weggewaaid zijn.Dacht dat de tocht allen langs plaatsen dichtbij het ijsselmeer gingen,maar er zijn nogal wat uitstapjes.Succes met het vervolg.

  Liefs Truus

  Liked by 1 persoon

 2. Wat goed dat jullie zo flexibel zijn en de wandeltocht aanpassen aan de weersomstandigheden, conditie enz. Zo blijft het leuk. Veel plezier verder.

  Like

 3. Heb al gereageerd,maar zie niks, dus probeer het nog een keer:
  Goed dat jullie zo flexibel zijn en dat jullie de tocht aanpassen aan jullie start-conditie, aan het weer, aan het drukbezochte golfterrein enz. Dat maakt het wel zo leuk. Veel plezier verder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s