St. Olavsleden I

St. Olavsleden l

Stöde, 2015, 1 augustus.

Na de bijzonder zware maar ongelooflijk geweldige Höga Kusten Hike hebben we een paar dagen genomen om bij te komen. De was is gedaan, de hiking spullen zijn uitgezocht en gecontroleerd en de voorraden zijn voor zover nodig aangevuld.
We gaan deze week beginnen aan St. Olavsleden. Een tocht die vernoemd is naar Olav Haraldsson, die in 1030 vanuit Selånger, waar hij voet aan wal zette, optrok naar Trondheim om zijn rechten op de Noorse troon op te eisen. Olav was al eerder koning van Noorwegen, waar hij vooral heeft bijgedragen aan het uitdragen van het Christendom en het laten bouwen van kerken. Op 29 juli 1030 kwam Olav om in de strijd bij Sticklestad in Noorwegen, waarna hij heilig verklaard werd. Sindsdien zijn veel pelgrims in zijn voetsporen van oost naar west getrokken.
Inmiddels heb ik contact gehad met de projectleider van NordicPilgrim, de organisatie die St. Olavsleden onderhoudt en promoot. Hij vraagt mij om tijdens de tocht tweets te plaatsen: uiteraard ga ik dat doen. Op @stolavsleden/sicco zijn ze te lezen.
Bij de plaatselijke VVV in Sundsvall heeft men ons geholpen aan stempelboekjes voor de tocht. Het eerste stempel is te verkrijgen bij de Selånger Kyrka (de kerk van Selånger). Op zondag zijn we hier al even wezen kijken maar de kerk was toen dicht. Nou ja, het was wel rond lunchtijd dat we daar waren…..
En dan staan we op woensdagochtend om kwart voor negen bij een nog steeds dichte kerk. Omdat er om goed negen uur nog niemand te zien is besluiten we om zonder startstempel te vertrekken. Toepasselijk, want onze wandeltocht is geen religieuze pelgrimage. Wij lopen een voettocht door Zweden om het landschap te ontdekken en ons er door te laten verrassen.
Het eerste deel gaat over de weg, langs boerderijen en grasland. Al gauw gaan we over op een verhard sintelpad dat langzaam stijgend richting de bossen gaat. Het is een totaal andere discipline dan de hike van vorige week: we kunnen hier veelal gewoon doorlopen, en dat is een hele verademing. Uit het bos komend dalen we af naar de rivier, waar we onder de snelweg door de brug voor Matfors bereiken. In het centrum vragen we bij de bibliotheek naar een stempel, maar men heeft daar zelfs nog nooit gehoord van St. Olav! Gelukkig hebben we geen bewijs nodig voor onze tocht; we weten zelf ook wel dat we vandaag 17 km hebben afgelegd…..
De volgende dag vertrekken we om vijf voor negen vanuit Matfors. We lopen het dorp uit, en direct op de stadsgrens houdt het asfalt op. Er ligt weer een verharde sintelweg voor ons, maar deze loopt al stijgend en dalend door tot vlak voor Stöde, waar we met de tent op de camping staan. Er volgt een tocht van ruim 24 km langs dezelfde weg, maar wat een pracht wandeling is het. Met steeds weer wisselende vergezichten, de ene keer over de weilanden met in de verte de eerste bergen, dan weer uitkijkend over het dal, waar de rivier zich doorheen kronkelt en waar we aan de overkant de snelweg “horen” en de lange goederentreinen met boomstammen langs zien gaan.
De regenjacks houden we aan, vandaag. Vanwege de warmte hebben we wel na verloop van tijd de regenbroeken uitgedaan; het is een zeer natte dag.
Na 27,4 km, en dan hebben we zeven uur gelopen, komen we op de camping aan. En jawel: daar krijgen we dan toch ons eerste stempel!!!
Op de derde dag kunnen we vanaf de camping starten. We lopen afwisselend langs de weg, de rivier en de spoorbaan, en een groot gedeelte gaat door het bos. Als we door het plaatsje Viskan komen verbaast het ons dat zo goed als alle huizen hier vervallen lijken. Bijzonder mistroostig, terwijl we nog geen twee kilometer verderop langs bijzonder rijke en imposante woningen komen.
Na 17 km “finishen” we in Torpshammar.
We hebben nu drie dagen gelopen. Dit weekend nemen we de tijd om alles weer op orde te brengen: wassen, voorraden aanvullen en materiaal controleren.
Zondag gaan we door naar Camping Träporten, om dan maandag weer in de voetsporen van Olav te treden.

5 gedachten over “St. Olavsleden I”

  1. Uiteraard is de caravan comfortabeler, maar op tochten als deze is een tent toch nuttiger; tenslotte moet-ie op sommige dagen mee in de rugzak. Probeer dat maar eens met een caravan….. We waren trouwens al snel weer gewend aan het tent-kamperen.
   Groet Sicco & Elly

   Like

 1. Hier Soesterberg, met bewondering lezen we jullie ervaringen, geweldig ook hoe goed jullie gedocumenteerd zijn en wat een onderneming, alle respect daarvoor. Helaas ben ik vroeger voor te veel lopen behandeld, jullie blijkbaar niet, ga vooral zo door! Heb het goed en live life to the max! Jaap en Hetty

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s