Stockholm

Stockholm!
Zelfs als je, zoals wij, er een tiental keren geweest bent, blijft deze stad fascineren.
We kiezen als vanouds voor een verblijf op camping Bredäng, op 10 km van het centrum in het zuidelijk stadsdeel Skärholmen. Het is een gewilde stadscamping: regelmatig staan er ’s morgens vroeg al diverse campers en caravans te wachten tot er een plaats vrij komt. Je ziet hier tegenwoordig steeds meer campers en minder tenten. En de campers die hier komen worden volgens ons ook nog eens steeds langer, hoger en luxueuzer. Imposante mobiele woningen, waar ons tentje maar schriel bij afsteekt.
We gaan met de Tunnelbana (de metro) richting centrum. Na twintig minuten en negen metrostations met namen als Mälarhöjden, Aspudden, Liljeholmen en Örnsberg zien we Gamla Stan, de oude stad, opdoemen aan de overkant van het water. Voor ons altijd weer een moment van: “Ja! We zijn weer thuis!”

 

Van zuid naar noord lopen we door de Väster Långgatan langs de vele koffiehuizen, souvenirwinkels en restaurantjes. Uiteraard nemen we een kijkje op Stortorget, het grote plein, één van de locaties voor de videoclip van “Fading like a flower” van Roxette. Op welk moment van de dag je hier ook komt, het is er altijd druk. We zien vijf gidsen die met hun bordje omhoog hun groep bij elkaar proberen te houden.
Langs het Koninklijk Paleis, waar de wisseling van de wacht elke dag weer veel bekijks trekt, gaan we richting Drottninggatan. Kilometers lang loopt deze voetgangers-winkelstraat door het centrum van Stockholm. Sergel’s Torg, dé plek voor muzikanten, politieke demonstraties en ontmoetingsplek voor veel Stockholmers, laten we rechts liggen. Wij kiezen voor Hötorget, de markthal van de stad. Ondergronds vind je tientallen winkeltjes met etenswaren, dranken en delicatessen. Daarnaast zijn er bars en restaurantjes. Je kijkt hier elke keer je ogen uit.
Tijdens de drie dagen die we hier zijn gaan we ook naar het ABBA museum. Het duurt ruim twintig minuten voor we zelfs maar binnen zijn. Het blijkt vooral een interactief museum te zijn: optreden tussen de hologrammen van de ABBA-leden, karaoke zingen, danspassen meedoen en figureren in videoclips. Wij bekijken vooral de geschiedenis van de groep, de collectie gouden en platina platen en de kostuums.
Uiteraard zijn er veel meer bezienswaardigheden in de stad, zoals onder andere Vasa-museet, Tre Kronor museet, Stadhuset, Skansen (openluchtmuseum), Nordiska museet, maar ook Grönalund en Junibacken. In de afgelopen jaren hebben we hiervan de meeste wel een keer bezocht.
Op winkelgebied trekken vooral Skärholmen, Gallerian en de grote winkels Åhléns en NK (Nordiska Kompaniet) veel bezoekers.
We zouden nog een rondvaart kunnen maken naar Vaxholmen of over Mälären, maar omdat we dat ook al eens deden gaan we nu naar de wijk Södermalm, ten zuiden van Gamla Stan. Dit is een wijk van boetiekjes, eethuisjes en galerieën waar vooral veel kunstenaars en studenten zijn gaan wonen. De sfeer is hier, net als in het centrum, heel gemoedelijk en ontspannen.
Op de weg terug merken we op dat Stockholm ook een andere kant heeft. We zien erg veel bedelaars, daklozen en mensen die de afvalbakken doorzoeken. Op diverse plaatsen liggen mensen in een haveloze slaapzak op de grond; we zien er zelfs één op het kerkhof bij de Fredrikskerk!
Met de metro vanaf T-Centralen (je zou een dag door kunnen brengen met het bekijken van de vele fraaie metrostations) gaan we terug naar Bredäng. We zeggen de stad voorlopig weer vaarwel en tot ziens.
We zijn nu in Ljusne, om ons mentaal voor te bereiden op de Höga Kusten Hike, die donderdag begint.

10 gedachten over “Stockholm”

 1. hoi Elly en Sicco.
  Zo leer je Stockholm kennen zonder dat je er geweest bent. Wat een gedetailleerde beschrijving. Ik wens jullie veel succes bij de hike
  Cobi de Rijke

  Like

 2. Zo’n beschrijving maakt bijna goed dat ik er zelf niet ben… 😉 Ik vind dat het gemeentebestuur van de stad jullie volgende bezoek mag vergoeden; als bedankje voor jullie ambassadeurschap!!! Succes bij de hike! Liefs! 💋

  Like

 3. Als jullie terug zijn kun je gelijk aan de slag als reisredacteur bij de krant. Door jouw omschrijving krijgen we het gevoel er ook naar toe te moeten. Geniet van jullie tijd daar en we zijn benieuwd naar de ervaringen tijdens het lopen.

  Like

 4. Ha Elly en Sicco,
  We krijgen meteen weer zin in Stockholm ! Jullie beschrijving maakt dat we er bijna zelf rondlopen. Veel plezier in Zweden en succes met de hike ! Marian en Fred.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s